AKADEMIN
Våra E-Kurser

Brandskydd Hotell och Restaurang
Att utbilda hotell- och restaurangpersonal i brandsäkerhet är viktigt av flera skäl:
Den främsta anledningen är att säkerställa säkerheten för både gäster och personal. Snabb och korrekt agerande kan rädda liv vid en brand.
Utbildad personal kan identifiera och åtgärda brandrisker innan de leder till en incident, vilket minskar risken för skador på egendom.
Leva upp till lagar och regler gällande grundläggande brandsäkerhetsutbildning.
Ett företag som prioriterar säkerhet visar att det bryr sig om sina gäster och anställda, vilket kan förbättra företagets rykte och kundlojalitet.

HLR – Första hjälpen
Att utbilda hotell- och restaurangpersonal i hjärt-lungräddning (HLR) är viktigt av flera skäl:
HLR kan vara avgörande för att rädda liv vid hjärtstopp eller andra akuta medicinska tillstånd. Snabb insats kan öka chanserna för överlevnad betydligt.
Genom att ha personal som är utbildad i HLR kan hotell och restauranger erbjuda en säkrare miljö för sina gäster och anställda.
På en arbetsplats ska det finnas beredskap och rutiner för den aktuella verksamhetens art och risker, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Lev upp till lagar och krav och stärk företagets rykte genom att visa att ni bryr er om era gästers och anställdas hälsa och säkerhet.

Utbildning i alkohol och serveringstillstånd
Vår digitala utbildning förbereder dig inför kunskapsprovet för serveringstillstånd!
I kursen får du hjälp på ett effektivt och bekvämt sätt träna på dina kunskaper när som helst, var som helst!
Alla avsnitten i kursen avhandlar de olika delarna i alkohollagen. Frågor är uppställda som kommunernas prov vilket ger dig alla förutsättningar för att klarar provet på ett enkelt sätt och kan börja planera din framtida verksamhet med alkoholservering!
Alla prov går att repetera om och om igen för bästa resultat!

Bättre Arbetsmiljö Grund
Tillsammans med anställda och skyddsombud ska arbetsgivaren enligt lag undersöka risker, åtgärda dessa och följa upp resultatet.
Lär dig grunderna i arbetsmiljö genom vår onlinekurs. Du kan genomföra den i egen takt och pausa, och repetera efter behov.
Genom att utbilda kan chefer, skyddsombud och anställda lära sig om vikten av en bra arbetsmiljö och hur man hanterar svåra situationer. Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) innebär att regelbundet identifiera och bedöma risker i arbetsmiljön, genomföra åtgärder och följa upp för att säkerställa att de fungerar. I kursen tar vi upp de viktigaste lagarna och går igenom hur olika checklistor används och vikten av samverkan för en bättre arbetsmiljö. Denna utbildning vänder sig till alla på ett företag.
Målsättningen med utbildningen är att du ska förstå och samverka för att kunna börja arbeta enligt lagkraven med ett systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).
I kursen finns flera checklistor och mallar för att kunna påbörja ert arbete direkt.

Bättre Arbetsmiljö Gratis!
Denna utbildning vänder sig till alla på ett företag. I bättre arbetsmiljö utbildningen får du stöd för att starta ert arbete eller för hur ni går vidare i ert befintliga arbete med att skapa en god och säkrare arbetsplats.
Kursen avslutas med ett självskattningsverktyg vilket du som arbetsgivare eller medarbetare ska kunna använda för att få igång en diskussion om ert arbetsmiljöarbete.
Innehåll:
- Lagar och regler
- Olyckor och tillbud
- För en bättre arbetsmiljö
- SAM hjulet
- Självskattning
Tidsåtgång: Ca. 30 min

Ansvarsfull Alkoholhantering och servering
ANSVARSFULL ALKOHOLSERVERING ÄR EN vetenskapligt utvärderad arbetsmetod som förebygger och minskar drog och alkoholrelaterat våld och skador i och kring serveringsställen.
Metoden omfattar tre delar:
utbildning
samverkan
tillsyn
De som står bakom arbetet är branschen, kommunerna och polisen. Det finns en organisation i Stockholm som heter STAD som samordnar arbetet där och i just din kommun kan det vara någon annan organisation som samordnar arbetet.
Kursen bygger på folkhälsomyndighetens utbildningsmaterial Ansvarsfull alkoholhantering, i Göteborg kallades utbildningen RUS.

Livsmedelshygien och HACCP
För att upprätthålla god livsmedelshygien och säkerhet, måste livsmedelsföretag följa vissa grundförutsättningar, såsom personalens utbildning, personlig hygien, rengöring, skadedjursbekämpning och temperaturövervakning.
HACCP är en del av dessa rutiner och hjälper företag att säkerställa att livsmedlen är säkra för konsumenten
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) är en standardiserad arbetsmetod som används för att säkerställa livsmedelssäkerhet genom att systematiskt kartlägga, bedöma och kontrollera faror i livsmedelsproduktionen. Metoden fokuserar på att identifiera kritiska styrpunkter där risker kan förebyggas, elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå.
I kursen får du flera checklistor och färdiga mallar för direkt kunna starta ert arbete med rutiner och dokumentation

Restaurangekonomi Grund
För att en restaurang ska vara framgångsrik måste intäkterna överstiga utgifterna. Genom att lära dig de ekonomiska grunderna kan du bättre hantera kostnader och intäkter, för en mer lönsam verksamhet.
Att kunna skapa och följa en budget hjälper dig att planera för framtida utgifter och intäkter. Genom att förstå hur man sätter rätt priser på mat och dryck kan du säkerställa att det ni säljer bidrar till restaurangens vinst.
Att ha koll på kostnaderna för ingredienser, personal och andra utgifter är avgörande för att minimera svinn och maximera vinsten.
Ekonomisk kunskap hjälper dig att identifiera och hantera risker och du kan fatta mer fakta baserade beslut som påverkar restaurangens drift och lönsamhet.
I kurser ingår det flera användbara mallar och kalkyler som du kan använda direkt i er verksamhet för att nå era målsättningar.
Lärarledda kurser
Ni kan även boka våra öppna lärarledda kurser på orterna vi erbjuder.
Önskar ni ha kursen hos er så kommer vi gärna! Kontakta oss för mer info.
Vi är godkända AFA-utbildare
Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 35 miljoner kronor på en förlängning av Stöd för arbetsmiljöutbildning som gäller för utbildningar med start tidigast 2024-09-01. Pengarna kommer att avsättas till och med 31 december 2025 för arbetsmiljöutbildningar.
Satsningen omfattar alla företag och organisationer med kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Vad gäller för utbildningarna 2024 - 2025?
Grundläggande utbildningar
-
Tidigast startdatum på utbildningen ska vara 2024-09-01.
-
Ansökan behöver göras tidigast fyra månader innan och senast fyra månader efter utbildningens startdatum inom perioden 2024-09-01 – 2025-12-31.
-
Satsningen denna period gäller 2024-09-01-2025-12-31
Vilken typ av utbildningar omfattas?
Stödet omfattar arbetsmiljöutbildning på grundläggande nivå och vidareutbildning som motsvarar minst en endagars, lärarledd utbildning.
Utbildningar ska vara av viss dignitet för att godkännas, men minst motsvara en 1-dag, lärarledd utbildning. Varje ansökan kommer behandlas individuellt. Stödet ges som delfinansiering av utbildningskostnad för chefer som både har personal- och delegerade arbetsmiljöuppgifter och skyddsombud/arbetsmiljöombud.
Läs mer om exempel på utbildningar här.
För vilka personer kan man ansöka om stöd?
Stödet ges som delfinansiering av utbildningskostnad på grundläggande nivå och vidareutbildningar för chefer samt vidareutbildning för skyddsombud/arbetsmiljöombud.
Chef är den person som i sin roll både har personalansvar och delegerade arbetsmiljöuppgifter. Övriga anställda omfattas inte utav stödet.
Ersättningsbelopp för perioden 2024-09-01 – 2025-12-31
Grundläggande utbildningar
Maximalt ersättningsbelopp för chefer som går grundläggande utbildning själva (50%):
-
2 500 kr/ deltagare om utbildningen är 1 dag.
-
4 000 kr/ deltagare om utbildningen är 2 dagar
-
5 000 kr/ deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
Maximalt ersättningsbelopp för chef för gemensam utbildning med arbetsmiljö- eller skyddsombud (vi ersätter endast chef 70% av utbildningsavgift vid grundutbildning)
-
3 500 kr/ deltagare om utbildningen är 1 dag
-
5 600 kr/ deltagare om utbildningen är 2 dagar
-
7 000 kr/ deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
Vidareutbildningar
Maximalt ersättningsbelopp för chefer som går vidareutbildning själva (50%):
-
2 500 kr/ deltagare om utbildningen är 1 dag.
-
4 000 kr/ deltagare om utbildningen är 2 dagar
-
5 000 kr/ deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
Maximalt ersättningsbelopp för skydds- och arbetsmiljöombud som går vidareutbildning själva (60%):
-
3 100 kr/ deltagare om utbildningen är 1 dag
-
5 000 kr/ deltagare om utbildningen är 2 dagar
-
6 300 kr/ deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
Maximalt ersättningsbelopp för gemensam vidareutbildning av chefer samt skydds- och arbetsmiljöombud (80%):
-
4 000 kr/ deltagare om utbildningen är 1 dag
-
6 500 kr/ deltagare om utbildningen är 2 dagar
-
8 000 kr/ deltagare om utbildningen är 3 dagar eller mer
Ansökan behöver göras tidigast fyra månader innan och senast fyra månader efter utbildningens startdatum inom perioden 2024-09-01 – 2025-12-31.
Sammanlagt stöd per år
-
Sammanlagt stöd som kan lämnas per deltagare uppgår till 10 000 kr per år.
-
Sammanlagt stöd kan lämnas om högst 250 000 kr per år och arbetsgivare.
Kommande kurser
Här ser ni kommande kurser som släpps löpande när de är färdigställda.

Kaffeakademin

Tobaktillstånd
