/** * Auto Complete all WooCommerce orders. */

Välkommen

Denna utbildning vänder sig till alla på ett företag och är helt gratis. I bättre arbetsmiljö utbildningen får du stöd för att starta ert arbete eller för hur ni går vidare i ert befintliga arbete med att skapa en god och säkrare arbetsplats


Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna gällande den nya regelstrukturen som börjar gälla 1 Januari 2025

Frågor och svar

Vi har tagit fram en översiktsbild som visar namn och AFS-nummer på de 15 nya föreskrifterna som träder i kraft 1 januari 2025. AFS står för Arbetsmiljöverkets författningssamling

Själva regelstrukturen är inte uppbyggd utifrån bransch. Däremot är ett av målen med regelförnyelsen att målgrupperna i högre grad ska uppleva att de får stöd utifrån sin egen situation. Behovsanalyser visar att det är i det verksamhetsnära man vill bli mött. I arbetet med att ta fram kommunikativt stöd arbetar de med att ge exempel utifrån risker och arbetslivssituationer som olika målgrupper kan känna igen sig i. Arbetsmiljöverket har återkommande dialog med parternas kunskapsorganisationer Prevent, Suntarbetsliv och Partsrådet för att dela kunskap om reglerna i den nya strukturen och det stöd som dom arbetar fram. Det är främst de som har branschspecifik kunskap och tar fram stöd till olika branscher.

Nej, det blir det inte. Däremot har det varit frågor och synpunkter eftersom det för en del har blivit tydligare att det är flera föreskrifter som gäller parallellt i en verksamhet och då upplever man att det är en skärpning.

Gången i praktiskt arbetsmiljöarbete idag är att en arbetsgivare ska

  • identifiera alla möjliga arbetsmiljörisker i verksamheten
  • hitta de regler som gäller utifrån riskerna
  • hantera eller omhänderta alla risker i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Det är på precis samma sätt med den nya regelstrukturen.

Nej, reglerna är innehållsmässigt i stort sett desamma – med ett undantag. När reglerna har sorterats in i en ny struktur och bearbetats har utgångspunkten varit att skydds- och kravnivån inte ska förändras.

Ett viktigt undantag är föreskrifterna som riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Där har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler och fört in nya krav som förtydligar ansvar och uppgifter framförallt i de tidiga skedena av byggprocessen.

Alla som omfattas av reglerna behöver bekanta sig med och lära sig att hitta i den nya strukturen. Gå in på av.se och se hur reglerna ser ut i digitaliserat format.

Den som har dokument och rutiner, oftast rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete, behöver uppdatera hänvisningar till föreskrifter och paragrafer. Och den som har tagit fram stöd- och vägledningsmaterial, till exempel checklistor, behöver även där uppdatera hänvisningar till föreskrifter och paragrafer.

Uppdateringarna behöver vara klara tills reglerna i en ny struktur träder i kraft 1 januari 2025.

Till hjälp för att uppdatera och informera om den nya regelstrukturen finns presentationsmaterial på av.se.

Kurs innehåll

Expandera alla